חשיבות תבניות יציקות בטון בתהליך הבנייה
רבים מאנשי המקצוע סבורים כי שלב יציקת בטון מהווה את השלב מרכזי בתהליך הבנייה. מדובר בשלב שבו נוצק הבטון אל תוך הטפסות (תבניות לבטון) שתפקידן לשמר את צורתו של הבטון במצבו הנוזלי ולתמוך בו עד למיצוקו ויכולתו לשאת באופן עצמאי את משקלו.
ענף הבנייה נשען על יציקות בטון כמעט בכל שלב של תהליך הבנייה, ונעשה בהן שימוש למגוון מטרות שונות כמו בניית השלד של המבנה, בניית מרפסות והקמת גדרות, מדרכות, גשרים וכיוצא בזה.
אנשי המקצוע מבית ר. אדן ציוד לבניין מסבירים שתהליך היציקה הינו שלב קריטי, והוא דורש עמידה קפדנית בתקנים הנדרשים היות ואיכות העבודה עשויה להיות מכרעת בנוגע לעמידותו של המבנה.
התהליך להפיכת יציקות בטון לבטון מזוין
יציקת בטון הינה, כאמור, התהליך שבו מועבר הבטון במצבו הנוזלי אל תוך תבניות ייעודיות העשויות מפלדה, קורות עץ או חומרים אחרים, שאותן מפרקים לאחר כיממה או בתום תהליך ההתמצקות הראשוני של הבטון.
אחד מסוגי השימושים של יציקות בטון על אדמה מכונה "בטון מזוין". יציקות בטון אלו מתקבלות משילוב של מוטות או רשתות ברזל או פלדה בתהליך היציקה, כשהשילוב בין בטון לברזל או פלדה מעניק לחומר המתקבל תכונות משודרגות של כושר התנגדות גבוה במיוחד למאמצים מסוגים שונים.
כמו כן, היות ומקדמי ההתפשטות של הפלדה והבטון בחום כמעט זהים, קירור או חימום רכיבי הבטון המזוין, כמו בתנאים אקלימיים קשים עם הפרשי טמפרטורה משמעותיים, אינו גורם לסדיקתו או עיוותו.
באמצעות שימוש ביציקת בטון אפשר ליצור משטחים חזקים ועמידים. השימושים ביציקות בטון הם רבים ומגוונים: משטחי עבודה, משטחים למטבח, משטחים לחצר, רצפות ועוד. כדי להכין יציקה כזו צריך קודם כל למדוד את השטח המיועד.
חשוב לוודא שבשטח יש עומק של 10 ס"מ לפחות, שכן בעומק פחות מ10 ס"מ חוזק היציקה לא יהיה מניח את דעת. כמו כן יש לפלס את השטח וחשוב לדאוג לתשתיות הבית (מים, חשמל, גז, תקשורת) בשטח המיועד, ולהעבירם למקום אחר במידת הצורך. בהכנות ליציקה חשוב לבדוק אם משאית בטון יכולה להיכנס לשטח. אם לא יש צורך בשימוש במשאבה מיוחדת.
יציקות בטון בחצר
אם מבצעים את היציקה בחצר חשוב לבדוק שהאדמה לא רכה מדי, ואם כן יש לפזר חול שישפר את יציבות האדמה וליישר את השטח. בנוסף מומלץ מאוד להניח ניילון על השטח על מנת להבטיח שהנוזלים לא יברחו.
תיחום השטח המיועד ליישום יציקות בטון באמצעות התבנית המורכבת מקרשים המיוצבים ליתדות במסמרים או חוט ברזל כדי למנוע תזוזה. לפני שמבצעים את היציקה יש לפלס את המסגרת ולבדוק שאין בה חריצים, על מנת שהבטון לא ייכנס אליהם. אם היציקה מתבצעת בחצר או שטח פתוח אחר כמו מדרכה, מניחים רשת ברזל בעובי של 8-6 מ"מ, שמשפרת את חוזק היציקה עצמה. לעומת זאת אם יוצקים ריצפה אז קירות הבית עצמם מהווים מסגרת.
תערובת הבטון עבור תבניות יציקת בטון
בטון עשוי מ-4 מרכיבים: מלט, חול, חצץ ומים. היחס בין ארבעת המרכיבים משתנה בהתאם לשימוש שיעשה בבטון. במידת הצורך ניתן להוסיף מים לדילול ומלט להקשיית התערובת. את הבטון יוצקים מהמשאית או מהמשאבה, חשוב לוודא שהבטון פוזר בצורה שווה, גם בפינות ובצדדים לאחר מכן מפלסים אותו ומחכים שיתייבש.לאחר שהיציקה הסתיימה צריך להקפיד שהבטון יישאר לח, עם כמות מספקת של נוזלים, עד שהוא יהיה יבש לגמרי.
כיצד יוצקים בטון בתוך תבניות יציקה
יציקות בטון נוזלי "נמזגות" לתוך תבניות לבטון הנקראות טפסות או טפסנות. הטפסות עשויות לרוב מפלדה ולעיתים גם מעץ, בחברתנו מערכות הטפסנות מיועדות לקירות ותקרות העומדות בפני עומסים כבדים ומיוצרות בטכנולוגיה מתקדמת ביותר בהן הבטון אינו נדבק לתבניות. תפקידן של הטפסות הוא לשמור על צורתו הסופית של הבטון כאשר הוא עוד נוזלי עד שיתמצק ויוכל לעמוד בפני עצמו ולשאת את משקלו.
טפסות יכולות לשמש לבנייה של עמודים, מבנים מעוגלים כמו קשתות, משטחי עבודה במטבח או בחצר וכמו שהוזכר לעיל לשמש כמעט לכל שלב בתהליך הבנייה. את הטפסות מפרקים לרוב לאחר כ-24 שעות. בתהליך יציקת הבטון ניתן גם לשלב מוטות ורשתות ברזל ופלדה, המוכנסות לתוך הבטון, ובכך הופכות אותו לעמיד וחזק יותר. בטון זה מוכר לנו בשם "בטון מזוין".
חשיבותה של האשפרה לשיפור חוזקו, תכונותיו ועמידותו של הבטון
בתום ההתקשות הראשונית של הבטון והסרת התבניות, מתקבלות יציקות בטון קשיחות.
יישנם כיום מגוון תוספי אשפרה ייחודיים שאותם ניתן להוסיף אל תערובת הבטון בטרם תהליך היציקה או תוספי אשפרה וסילרים שאותם מתיזים או מורחים על יציקות הבטון לאחר התקשותן. אנשי המקצוע מבית מאי אדן ציוד לבניין מדגישים כי יש להתחיל בביצוע האשפרה של בטון מיד בתום התקשותו, כשהדגש הוא בעיקר על שלושת הימים שלאחר היציקה. לאחר שלושת הימים הראשונים ניתן להמשיך בתהליך האשפרה בתדירות הולכת ופוחתת.
חשיבות יציקות בטון בתהליך הבנייה
רבים מאנשי המקצוע סבורים כי שלב יציקת בטון מהווה את השלב מרכזי בתהליך הבנייה.
ענף הבנייה נשען על יציקות בטון כמעט בכל שלב של תהליך הבנייה, ונעשה בהן שימוש למגוון מטרות שונות כמו בניית השלד של המבנה, בניית מרפסות והקמת גדרות, מדרכות, גשרים וכיוצא בזה.
אנשי המקצוע מבית ר. אדן ציוד לבניין מסבירים שתהליך היציקה הינו שלב קריטי, והוא דורש עמידה קפדנית בתקנים הנדרשים היות ואיכות העבודה עשויה להיות מכרעת בנוגע לעמידותו של המבנה.
התהליך להפיכת תבניות יציקות בטון לבטון מזוין
תהליך יציקת בטון היא התהליך שבו מועבר הבטון במצבו הנוזלי אל תוך תבניות ייעודיות
העשויות מפלדה, קורות עץ או חומרים אחרים, שאותן מפרקים לאחר כיממה או בתום תהליך ההתמצקות הראשוני של הבטון.
אחד מסוגי השימושים של יציקות בטון על אדמה מכונה "בטון מזוין".
יציקות בטון אלו מתקבלות משילוב של מוטות או רשתות ברזל או פלדה בתהליך היציקה
, כשהשילוב בין בטון לברזל או פלדה מעניק לחומר
המתקבל תכונות משודרגות של כושר התנגדות גבוה במיוחד למאמצים מסוגים שונים.
כמו כן, היות ומקדמי ההתפשטות של הפלדה והבטון בחום כמעט זהים, קירור או חימום רכיבי הבטון המזוין, כמו בתנאים אקלימיים קשים עם הפרשי טמפרטורה משמעותיים, אינו גורם לסדיקתו או עיוותו.
באמצעות שימוש ביציקת בטון אפשר ליצור משטחים חזקים ועמידים.
השימושים ביציקות בטון הם רבים ומגוונים: משטחי עבודה, משטחים למטבח, משטחים לחצר, רצפות ועוד.
יש לפלס את השטח וחשוב לדאוג לתשתיות הבית (מים, חשמל, גז, תקשורת) "
בשטח המיועד, ולהעבירם למקום אחר במידת הצורך. בהכנות ליציקה חשוב לבדוק אם משאית בטון יכולה להיכנס לשטח. "
אם לא יש צורך בשימוש במשאבה מיוחדת.
יציקות בטון בחצר
אם מבצעים את היציקה בחצר חשוב לבדוק שהאדמה לא רכה מדי,
ואם כן יש לפזר חול שישפר את יציבות האדמה וליישר את השטח. בנוסף מומלץ מאוד להניח ניילון על השטח על מנת להבטיח שהנוזלים לא יברחו.
תיחום השטח המיועד ליישום יציקות בטון באמצעות התבנית המורכבת מקרשים המיוצבים ליתדות במסמרים
או חוט ברזל כדי למנוע תזוזה.
לפני שמבצעים את היציקה יש לפלס את המסגרת
ולבדוק שאין בה חריצים, על מנת שהבטון לא ייכנס אליהם.
תערובת הבטון
בטון עשוי מ-4 מרכיבים: מלט, חול, חצץ ומים. היחס בין ארבעת המרכיבים משתנה בהתאם לשימוש שיעשה בבטון. במידת הצורך ניתן להוסיף מים לדילול ומלט להקשיית התערובת.
כיצד יוצקים בטון
יציקות בטון נוזלי "נמזגות" לתוך תבניות לבטון הנקראות טפסות או טפסנות.
הטפסות עשויות לרוב מפלדה ולעיתים גם מעץ,
בחברתנו מערכות הטפסנות מיועדות לקירות ותקרות העומדות בפני עומסים כבדים
ומיוצרות בטכנולוגיה מתקדמת ביותר בהן הבטון אינו נדבק לתבניות.
תפקידן של הטפסות הוא לשמור על צורתו הסופית של הבטון כאשר הוא עוד נוזל
י עד שיתמצק ויוכל לעמוד בפני עצמו ולשאת את משקלו.
טפסות יכולות לשמש לבנייה של עמודים, מבנים מעוגלים כמו קשתות, משטחי עבודה במטבח או בחצר
וכמו שהוזכר לעיל לשמש כמעט לכל שלב בתהליך הבנייה.
את הטפסות מפרקים לרוב לאחר כ-24 שעות.
כמו כן, יישנם כיום מגוון תוספי אשפרה ייחודיים שאותם ניתן להוסיף אל תערובת הבטון
בטרם תהליך היציקה או תוספי אשפרה וסילרים
שאותם מתיזים או מורחים על יציקות הבטון לאחר התקשותן.
אנשי המקצוע מבית מאי אדן ציוד לבניין מדגישים כי יש להתחיל
בביצוע האשפרה של בטון מיד בתום התקשותו, כשהדגש הוא בעיקר על שלושת הימים שלאחר היציקה.
לאחר שלושת הימים הראשונים ניתן להמשיך בתהליך האשפרה בתדירות הולכת ופוחתת.